Fårklippning

Buk- och lårull sorteras bort direkt vid klippningen och slängs åt sidan. Detta sparar mycket tid och gör den senare ullrensningen betydligt enklare.

Ullen innan klippningen

Klippning och sortering

Finull kan se ut så här också.

Vi klipper fåren två gånger om året och tar bara vara på höstullen. Då försöker vi klippa ute om det går för vädret för att undvika att få in hö, halm eller ensilage i ullen.

Varje får har sin speciella ull och vi jobbar en del med att få fram den ull vi önskar genom att avla på de egenskaper vi vill ha. På Brogården vill vi för att hålla den genetiska bredden ha både finfibrig finull och en del gobelängull.

Vi tycker det är viktigt att försöka få ullen så ren som möjligt redan vid klippningen - och vår klippare rensar redan då bort buk- och lårull. Detta är ovärderligt - sparar mycket tid och underlättar verkligen vår rensning senare.

Titta på videon hur det går till. Här klipps vinterullen och den spar vi inte, men vi spelade in för att demonstrera hur det går till vid klippningen med direkt bortsortering av skräpull.

Vi lägger varje fäll i en pappersäck med tidningsblad mellan varje fäll. När tiden så finns rensar vi ullen noga och har konstruerat ett eget rensningsbord. Där rensas skräp som gräs eller annat från betet samt evenuella dubbelklipp bort. Varje fäll läggs sedan i ny, ren pappersäck med tidingsblad mellan varje.

Vi säljer en del av ullen till hantverkare, lämnar en del till spinneri för att få garn och använder en del själva att tova med eller göra annat hantverk av råullen.