Dagbok från Brogården

24. okt, 2019

Nu har betäckningen startat på Brogården. Lite färre tackor i år, men ändå en liten grupp. Baggen Bruno har kvar sommarullen då vi hört att tackorna gillar baggar med lite lång ull ... sant eller bara en skröna? Baggen blir klippt efter betäckningsperioden som varar i 6 veckor (dvs. 2 brunstcyklar) för att vi ska känna oss säkrare på att det tar sig och blir lamm till våren.

14. okt, 2019

Kul att få visa min maskinstickade väst - på Silver Reedmaskin med mitt eget finullsgarn - när jag samtalar med Lelumas designers som också stickar på Silver Reed-maskiner! Detta hände på Ull-sm 2019 på Öströö. Eklanda Finullsfår fick också brons för en brun lammullsfäll. Fler bilder från ull-sm finns på ull i kubiks facebooksida.

2. sep, 2019

Luften är klar och härlig i ekskogen - härlig avkoppling både för oss och fåren! Några små lyckor har fortfarande frodigt gräs att beta, men här i skogen är det mest löv och mossa.

Här går 10 tackor födda 2018 och har det bra. Resten av besättningen betar på andra ställen; en grupp med äldre tackor för sig, baggar för sig, en grupp bagglamm där tre är bokade livdjur och resten slaktdjur. Slutligen finns en grupp tacklamm där vi i år endast sparar ett livdjur själva.

Alla livdjur är sålda eller bokade och snart börjar det nya fåråret med höstklippning, installning och betäckning.

21. jul, 2019

Vallhundarna Ell och Sippa svalkar sig i Säveån en varm sommardag

4. jul, 2019

Visst är de fina de bruna tackorna på sommarbete! Vi har sju bruna tackor födda 2018 som vi inte betäckte i år, som troligen går in i aveln senare i höst. I sommar får de vara träningsdjur för vallhundarna då och då - men den mesta tiden går åt till att bara slappa på sommarbetet.

Annars är läget i besättningen att det är dags att skilja av tackorna från tacklammen. Bagglammen fick eget bete för ett par veckor sedan. Vi tog träckprover på lammen och där fanns inga farliga parasiter. Skönt!

Tackorna behöver vila upp sig efter digivningen och vi får ha noggrann koll på dem så att det inte uppstår juverinflammation de närmaste dagarna. Det brukar dock inte vara något problem, men lite oro skapar det förstås de första dagarna att lammen försvinner, men sedan verkar tackorna tycka det är skönt att få vara ifred.

Om ca två veckor ska vi mönstra och detta år har vi också erbjudit fårägare som gått mönstringskurs 1 och som mönstrar sina egna lamm, att komma med när Jesper Eggertsen mönstrar den 13/7. Det blir tid för diskussioner och att prova på att mönstra lamm. Anmälan till Irene på 0706 94 69 25 eller eklandafinull@telia.com