Dagbok från Brogården

1. feb, 2020

Våra betäckta tackor blev scannade i början av januari och det visade sig att vi på 8 tackor kommer att få 25 lamm. Carl brukar alltid ha rätt och det är verkligen skönt att veta hur många lamm varje tacka ska få.

Nu startar vi i dagarna med kraftfoder - hittills har det räckt med vårt ensilage. Beräknad lamning i år blir ca 15 mars. Innan dess ska tackorna klippas - senast 6 veckor för lamning - och de ska också som vanligt bli gasbrandsvaccinerade. Det ger lammen skydd under sommaren så att vi slipper gasbrand, stelkramp mm hos dem.

24. dec, 2019

Till alla livdjurskunder, alla som varit och besökt oss i Ateljén i Eklanda, alla finullsfårsvänner och alla våra privata vänner vill vi önska en God Jul och ett Gott Nytt År!

24. okt, 2019

Nu har betäckningen startat på Brogården. Lite färre tackor i år, men ändå en liten grupp. Baggen Bruno har kvar sommarullen då vi hört att tackorna gillar baggar med lite lång ull ... sant eller bara en skröna? Baggen blir klippt efter betäckningsperioden som varar i 6 veckor (dvs. 2 brunstcyklar) för att vi ska känna oss säkrare på att det tar sig och blir lamm till våren.

14. okt, 2019

Kul att få visa min maskinstickade väst - på Silver Reedmaskin med mitt eget finullsgarn - när jag samtalar med Lelumas designers som också stickar på Silver Reed-maskiner! Detta hände på Ull-sm 2019 på Öströö. Eklanda Finullsfår fick också brons för en brun lammullsfäll. Fler bilder från ull-sm finns på ull i kubiks facebooksida.

2. sep, 2019

Luften är klar och härlig i ekskogen - härlig avkoppling både för oss och fåren! Några små lyckor har fortfarande frodigt gräs att beta, men här i skogen är det mest löv och mossa.

Här går 10 tackor födda 2018 och har det bra. Resten av besättningen betar på andra ställen; en grupp med äldre tackor för sig, baggar för sig, en grupp bagglamm där tre är bokade livdjur och resten slaktdjur. Slutligen finns en grupp tacklamm där vi i år endast sparar ett livdjur själva.

Alla livdjur är sålda eller bokade och snart börjar det nya fåråret med höstklippning, installning och betäckning.