Dagbok från Brogården

21. jan, 2021

Vi avslutar vår fårverksamhet och kommer att släcka ner vår hemsida inom kort.

Vi tackar alla våra livdjurskunder och hantverkskontakter som handlat skinn och garn av oss.

I 20 år har vi haft vår avelsbesättning med Finullsfår och det har varit en fantastisk tid med både roligt och krävande arbete. Särskilt trevligt har det varit med alla kontakter i Sverige med kunniga och inspirerande Finullsfårsägare.

Tack från Eklanda Finullsfår och Tore och Irene.

 

13. apr, 2020

Vi kommer att minska vår besättning ytterlgare - p.g.a. pensionering och allvarlig sjukdom i familjen - och gå ner till endast husbehovsfår.

Vi har slutat vara ekologisk certifierade och tänker inte heller sälja livdjur i år då vi inte tycker vi klarar att hålla den höga kvalité på djuren som vi arbetat fram under de 20 år vi haft Finullsfår.

Vi rekommenderar livdjurintressenter att gå in på Svenska Finullsföreningens hemsida för att hitta livdjur!

Här är vår lilla lammbar - med vår lilleman längst till vänster. Nu är lammen ca 1 månad och vi kommer att lägga över dem på utfodring med spann om några dagar. Lilleman får vi nog stödja extra ett tag till - men han är väldigt duktig på att suga ur lammbaren. Vi ger dem oxå ensilage och har beställt en ny produkt kraftfoder för lamm - en sorts musli som ska vara smakrika.

13. apr, 2020

Årets lamning är klar. Vi hade endast 8 tackor i betäckning i år - då vi är på väg att dra ner verksamheten - och vi fick 22 lamm. Tre lamm förlorade vi vid lamningen, som i år var extra besvärlig. Det blev så att vi plockade undan de minsta lammen hos fyrlingmödrar - brukar ta de största - men i år anpassade vi oss till ett litet lamm vi var tvungna att ta hand om. Det var en förstföderska som bara skulle ha ett lamm - och det gick inte att få henne att förstå att hon skulle ta hand om lammet. Det lilla lammet vägde endast 1,2 kg! Vi intensivårdade honom och han fick extra omvårdnad av vår dotter som bar omkring honom innanför jackan. Lilleman kallar vi honom men han växer och ökar sin vikt bra. Hans kompisar var ju heller inte så stora när de föddes, men vägde ialla fall över 2 kg. De flesta av våra finullslamm väger över 3 kg även om de är trillingar.

1. feb, 2020

Våra betäckta tackor blev scannade i början av januari och det visade sig att vi på 8 tackor kommer att få 25 lamm. Carl brukar alltid ha rätt och det är verkligen skönt att veta hur många lamm varje tacka ska få.

Nu startar vi i dagarna med kraftfoder - hittills har det räckt med vårt ensilage. Beräknad lamning i år blir ca 15 mars. Innan dess ska tackorna klippas - senast 6 veckor för lamning - och de ska också som vanligt bli gasbrandsvaccinerade. Det ger lammen skydd under sommaren så att vi slipper gasbrand, stelkramp mm hos dem.

24. dec, 2019

Till alla livdjurskunder, alla som varit och besökt oss i Ateljén i Eklanda, alla finullsfårsvänner och alla våra privata vänner vill vi önska en God Jul och ett Gott Nytt År!