30. jan, 2019

Januari månad 2019

Så här års är det ganska lugnt i fårhuset. De betäckta tackorna går för sig själva och mumsar ensilage, men snart börjar vi ge dem lite kraftfoder. Carl har varit och scannat och i år blir det bara två som ska ha fyrlingar - de flesta får 3 lamm och ett par ska bara ha två. Skönt! Vi kommer snart att hullbedöma och dela in tackorna i olika grupper beroende på hur många lamm de ska ha och vilket hull de har.

Vi har gett första gasbrandsvaccinationen - och fyra veckor innan lamning ska de som ska ha ha två injekteioner få sin andra spruta. Lammen kommer då att ha skydd mot gasbrand - och en hel del annat som stelkramp exempelvis. De vuxna får förstås också det skyddet.

Vi ska klippa tackorna som ska ha lamm ungefär 6 veckor innan lamningen - som vi beräknar till ca 15 mars.

Annat arbete vi håller på med nu är att gå igenom sommarullen en gång till - sista rensningen och packningen ska göras och i år skickar vi till Åddebo ull. Förhoppningsvis finns också tid till arbete i Ateljen med skinnsömnaden. Just nu är det annars skottning som gäller - vintern har kommit hit med 2 dm snö och i natt hade vi minus 17 grader!