4. jul, 2019

Snygga tjejer på sommarbete

Visst är de fina de bruna tackorna på sommarbete! Vi har sju bruna tackor födda 2018 som vi inte betäckte i år, som troligen går in i aveln senare i höst. I sommar får de vara träningsdjur för vallhundarna då och då - men den mesta tiden går åt till att bara slappa på sommarbetet.

Annars är läget i besättningen att det är dags att skilja av tackorna från tacklammen. Bagglammen fick eget bete för ett par veckor sedan. Vi tog träckprover på lammen och där fanns inga farliga parasiter. Skönt!

Tackorna behöver vila upp sig efter digivningen och vi får ha noggrann koll på dem så att det inte uppstår juverinflammation de närmaste dagarna. Det brukar dock inte vara något problem, men lite oro skapar det förstås de första dagarna att lammen försvinner, men sedan verkar tackorna tycka det är skönt att få vara ifred.

Om ca två veckor ska vi mönstra och detta år har vi också erbjudit fårägare som gått mönstringskurs 1 och som mönstrar sina egna lamm, att komma med när Jesper Eggertsen mönstrar den 13/7. Det blir tid för diskussioner och att prova på att mönstra lamm. Anmälan till Irene på 0706 94 69 25 eller eklandafinull@telia.com