Dagbok från Brogården

25. mar, 2019
23. mar, 2019

Ibland händer det att man måste ta svåra beslut. Vi hade en tacka som blev riktigt sjuk och ingen behandling hjälpte. Till slut måste vi rädda de tre lamm hon bar på och offra tackan. Annars hade både lamm och tacka strukit med. Med hjälp från en av våra fantastiska disktriktsveterinärer kunde vi till slut plocka ut 3 stora fina lamm som nu blivit en egen flasklammsgrupp. Kolla in på Distriktsveterinärerna Vårgårdas facebooksida så ser du lammen.

Tack säger vi till Veterinär Kjetil Löland för att extraordinärt fint arbete hos oss i torsdags!

Ganska snabbt kunde vi träna in en lammbar - men alla "kommer inte med på tåget" lika snabbt. Idag söndag 24/3 har dock all tre lammen förstått hur man får i sig lammvällingen.

 

18. mar, 2019

Första tackan lammade i fredags - på dagen för beräknad lamning. Hon fick fyra lamm - det visste vi genom scanning att hon skulle ha. Här är ett litet gulligt lamm ur fyrlinggruppen under andra dygnet. Allt gick bra och tackan tar hand om lammen fint!

30. jan, 2019

Så här års är det ganska lugnt i fårhuset. De betäckta tackorna går för sig själva och mumsar ensilage, men snart börjar vi ge dem lite kraftfoder. Carl har varit och scannat och i år blir det bara två som ska ha fyrlingar - de flesta får 3 lamm och ett par ska bara ha två. Skönt! Vi kommer snart att hullbedöma och dela in tackorna i olika grupper beroende på hur många lamm de ska ha och vilket hull de har.

Vi har gett första gasbrandsvaccinationen - och fyra veckor innan lamning ska de som ska ha ha två injekteioner få sin andra spruta. Lammen kommer då att ha skydd mot gasbrand - och en hel del annat som stelkramp exempelvis. De vuxna får förstås också det skyddet.

Vi ska klippa tackorna som ska ha lamm ungefär 6 veckor innan lamningen - som vi beräknar till ca 15 mars.

Annat arbete vi håller på med nu är att gå igenom sommarullen en gång till - sista rensningen och packningen ska göras och i år skickar vi till Åddebo ull. Förhoppningsvis finns också tid till arbete i Ateljen med skinnsömnaden. Just nu är det annars skottning som gäller - vintern har kommit hit med 2 dm snö och i natt hade vi minus 17 grader!

24. dec, 2018

Så är betäckningsperioden på 6 veckor klar och tackorna går för sig själva i fårhuset. Snart ska vi beställa gasbrandsvaccin och en bit in i januari kommer Carl och scannar de betäckta tackorna. Just nu går dom och mumsar fint ensilage och har det bara bra. Hundarna och vi firar jul inne i huset och har det mysigt tillsammans.