Dagbok från Brogården

18. mar, 2019

Första tackan lammade i fredags - på dagen för beräknad lamning. Hon fick fyra lamm - det visste vi genom scanning att hon skulle ha. Här är ett litet gulligt lamm ur fyrlinggruppen under andra dygnet. Allt gick bra och tackan tar hand om lammen fint!

30. jan, 2019

Så här års är det ganska lugnt i fårhuset. De betäckta tackorna går för sig själva och mumsar ensilage, men snart börjar vi ge dem lite kraftfoder. Carl har varit och scannat och i år blir det bara två som ska ha fyrlingar - de flesta får 3 lamm och ett par ska bara ha två. Skönt! Vi kommer snart att hullbedöma och dela in tackorna i olika grupper beroende på hur många lamm de ska ha och vilket hull de har.

Vi har gett första gasbrandsvaccinationen - och fyra veckor innan lamning ska de som ska ha ha två injekteioner få sin andra spruta. Lammen kommer då att ha skydd mot gasbrand - och en hel del annat som stelkramp exempelvis. De vuxna får förstås också det skyddet.

Vi ska klippa tackorna som ska ha lamm ungefär 6 veckor innan lamningen - som vi beräknar till ca 15 mars.

Annat arbete vi håller på med nu är att gå igenom sommarullen en gång till - sista rensningen och packningen ska göras och i år skickar vi till Åddebo ull. Förhoppningsvis finns också tid till arbete i Ateljen med skinnsömnaden. Just nu är det annars skottning som gäller - vintern har kommit hit med 2 dm snö och i natt hade vi minus 17 grader!

24. dec, 2018

Så är betäckningsperioden på 6 veckor klar och tackorna går för sig själva i fårhuset. Snart ska vi beställa gasbrandsvaccin och en bit in i januari kommer Carl och scannar de betäckta tackorna. Just nu går dom och mumsar fint ensilage och har det bara bra. Hundarna och vi firar jul inne i huset och har det mysigt tillsammans.

27. nov, 2018

Vi deltog i Horla Hembygdsförenings Julmarknad den 24/11. En mindre, gemytlig och familjär tillställning med goda bakverk, kafé, hantverk och lotterier. Lagom till marknaden kom fin pudersnö och lite kallare väder. Det gav lite julkänsla. Roligt att bli inbjuden och kunna visa en del av gårdens hantverk.

27. okt, 2018

Så har vi varit på Elmia och hjälpt Finullsföreningen att bygga monter och ta dit ett par tacklamm.

Materialet i montern kommer från oss på Eklanda Finullsfår och Margareta och Torgny af Forselles, Vikbolandet.

Jättekul arrangemang - men det kräver sin man som man brukar säga. Vädret var inte helt med oss - så hemresan i regnblandad snö var lite jobbig.

Annars väldigt trevligt att kunna få prata gott om Finullsfåret och kanske påverka fler att skaffa dessa fantastiska djur!

Tacklammen ser ni under rubriken aktuella foton.