Dagbok från Brogården

11. jun, 2019

Varje år är det samma oro när vi ska slå på våra utskiften där det är gott om rådjur. Vi vill verkligen inte skada något rådjurskid. Därför går jag kvällen innan vi slår och sätter ut ett antal metallstolpar där jag knyter en vit plastpåse i toppen. Vi vet inte hur effektivt det är, men har fått lära oss att rådjurshonan uppfattar det som en varningssignal - en vit rådjursbak. När vi gjort så här och sedan kört mycket sakta och fint har vi inte hittat något råddjurskid i vallen. Det fungerade i år också!

29. maj, 2019

Efter 3 veckor på Välkomstbetet hemma på gården har vi nu flyttat får och lamm till sommarbetet. Vi hade några flasklamm - som hade gått upp 10 kg från sin födelsevikt och sedan efter avslutad lammnäring fortsatt att gå upp i vikt bara genom att äta gräs. Där fungerade det således fint. Men ett litet lamm som inte har någon mamma att dia hade efter avslutad lammnäring och bara bete gått ner 1,5 kg! Det gick ju inte - så det vara bara att starta med  nappflaska igen - på betet. Två gånger om dagen åker vi ut och ger det lilla tacklammet lammnäring och får hålla på så tills hon gått upp några kilon. Nackldelen är att man får ett lamm som blir alltför tamt och inte anpassar sig helt till den stora fårgruppen. För det är viktigt att så sker. Alla lamm ska känna att tryggheten är i gruppen med tackor om en fara uppstår.

29. apr, 2019

Vi har deltagit i Framtidsdagen i Vårgårda i lördags och visat några söta, bruna tacklamm som barnen fick klappa. Det var väldigt populärt! Vi formulerade en text som visar att just Finullsfåret faktiskt är ett "energisnålt" får som är viktigt att bevara för framtiden. Se vår text under fliken aktuella foton. Lammen ser ni här.

I morgon släpper vi ut vår stora grupp med tackor och lamm på välkomstbete. Våra baggar och våra träningsdjur fick komma ut i helgen. Alla får hos oss går inne i fårhuset under vintern på fin och torr ströbädd - detta är nödvändigt då markerna runt lagården på höst och vinter kan vara mycket blöta och inte vara bra för fårens klövar.

25. mar, 2019
23. mar, 2019

Ibland händer det att man måste ta svåra beslut. Vi hade en tacka som blev riktigt sjuk och ingen behandling hjälpte. Till slut måste vi rädda de tre lamm hon bar på och offra tackan. Annars hade både lamm och tacka strukit med. Med hjälp från en av våra fantastiska disktriktsveterinärer kunde vi till slut plocka ut 3 stora fina lamm som nu blivit en egen flasklammsgrupp. Kolla in på Distriktsveterinärerna Vårgårdas facebooksida så ser du lammen.

Tack säger vi till Veterinär Kjetil Löland för att extraordinärt fint arbete hos oss i torsdags!

Ganska snabbt kunde vi träna in en lammbar - men alla "kommer inte med på tåget" lika snabbt. Idag söndag 24/3 har dock all tre lammen förstått hur man får i sig lammvällingen.