Dagbok från Brogården

21. jul, 2019

Vallhundarna Ell och Sippa svalkar sig i Säveån en varm sommardag

4. jul, 2019

Visst är de fina de bruna tackorna på sommarbete! Vi har sju bruna tackor födda 2018 som vi inte betäckte i år, som troligen går in i aveln senare i höst. I sommar får de vara träningsdjur för vallhundarna då och då - men den mesta tiden går åt till att bara slappa på sommarbetet.

Annars är läget i besättningen att det är dags att skilja av tackorna från tacklammen. Bagglammen fick eget bete för ett par veckor sedan. Vi tog träckprover på lammen och där fanns inga farliga parasiter. Skönt!

Tackorna behöver vila upp sig efter digivningen och vi får ha noggrann koll på dem så att det inte uppstår juverinflammation de närmaste dagarna. Det brukar dock inte vara något problem, men lite oro skapar det förstås de första dagarna att lammen försvinner, men sedan verkar tackorna tycka det är skönt att få vara ifred.

Om ca två veckor ska vi mönstra och detta år har vi också erbjudit fårägare som gått mönstringskurs 1 och som mönstrar sina egna lamm, att komma med när Jesper Eggertsen mönstrar den 13/7. Det blir tid för diskussioner och att prova på att mönstra lamm. Anmälan till Irene på 0706 94 69 25 eller eklandafinull@telia.com

11. jun, 2019

Varje år är det samma oro när vi ska slå på våra utskiften där det är gott om rådjur. Vi vill verkligen inte skada något rådjurskid. Därför går jag kvällen innan vi slår och sätter ut ett antal metallstolpar där jag knyter en vit plastpåse i toppen. Vi vet inte hur effektivt det är, men har fått lära oss att rådjurshonan uppfattar det som en varningssignal - en vit rådjursbak. När vi gjort så här och sedan kört mycket sakta och fint har vi inte hittat något råddjurskid i vallen. Det fungerade i år också!

29. maj, 2019

Efter 3 veckor på Välkomstbetet hemma på gården har vi nu flyttat får och lamm till sommarbetet. Vi hade några flasklamm - som hade gått upp 10 kg från sin födelsevikt och sedan efter avslutad lammnäring fortsatt att gå upp i vikt bara genom att äta gräs. Där fungerade det således fint. Men ett litet lamm som inte har någon mamma att dia hade efter avslutad lammnäring och bara bete gått ner 1,5 kg! Det gick ju inte - så det vara bara att starta med  nappflaska igen - på betet. Två gånger om dagen åker vi ut och ger det lilla tacklammet lammnäring och får hålla på så tills hon gått upp några kilon. Nackldelen är att man får ett lamm som blir alltför tamt och inte anpassar sig helt till den stora fårgruppen. För det är viktigt att så sker. Alla lamm ska känna att tryggheten är i gruppen med tackor om en fara uppstår.

29. apr, 2019

Vi har deltagit i Framtidsdagen i Vårgårda i lördags och visat några söta, bruna tacklamm som barnen fick klappa. Det var väldigt populärt! Vi formulerade en text som visar att just Finullsfåret faktiskt är ett "energisnålt" får som är viktigt att bevara för framtiden. Se vår text under fliken aktuella foton. Lammen ser ni här.

I morgon släpper vi ut vår stora grupp med tackor och lamm på välkomstbete. Våra baggar och våra träningsdjur fick komma ut i helgen. Alla får hos oss går inne i fårhuset under vintern på fin och torr ströbädd - detta är nödvändigt då markerna runt lagården på höst och vinter kan vara mycket blöta och inte vara bra för fårens klövar.